Pepernoten

Ingrediënten:
- 100 gram bloem
- 100 gram zelfrijzend bakmeel
- 60 gram bruine basterdsuiker
- 50 gram boter
- 2 theelepels stroop of honing
- 1 eetlepel speculaaskruiden
- 4 eetlepels melk, boter om in the vetten

Bereidingswijze
Zeef de bloem in een kom en voeg het zelfrijzend bakmeel, de gezeefde basterdsuiker en boter toe. Snijd de boter met twee messen in kleine stukjes. Voeg de stroop of honing, de speculaaskruiden en de melk toe en kneed alles tot een samenhangend deeg. Laat dat 1 uur in de koelkast rusten. Verwarm de oven op 175 graden. Vorm bolletjes van het deeg. Beboter de bakplaat en leg de bolletjes erop. Druk ze iets platter. Schuif de bakplaat in de voorverwarmde oven en bak de pepernoten 20 minuten. Haal ze van de plaat en laat ze op een rooster afkoelen.

 

Borstplaat

Ingrediënten:
- 12 eetlepels suiker
- 4 eetlepels water, melk of room
- smaakmaker: vanille-, citroen-, cacao-, of frambozenessence, cacao of oploskoffie

Bereidingswijze
Meng de suiker met het water, de melk of de room en heel langzaam aan de kook brengen. Zo'n 5 minuten laten koken. Als een druppel van het mengsel hard wordt in koud water is het goed. Wie cacao of oploskoffie wil gebruiken kan die gelijk met de suiker aan de kook brengen. Andere smaakstoffen pas toevoegen als de pan van het vuur af is. Figuren voor suikerbeesten van tevoren invetten. Giet daar het suikermengsel op en laat het hard worden. Snijd kleine borstplaatjes uit het bijna uitgeharde mengsel. Neem de borstplaat met een schuivende beweging van de bakplaat af.

 

Chocolademelk met slagroom

Ingrediënten:
- 2 liter melk
- 50 gram cacao
- 100 gram suiker
- 2,5 dl slagroom

Bereidingswijze
Breng de melk in een pan aan de kook. Vermeng de cacao in een kommetje met de suiker. Voeg wat melk toe en roer hier een glad papje van. Schenk dit mengsel onder voortdurend roeren bij de hete melk. Draai de hittebron laag en laat de chocolademelk twee minuten zachtjes koken. Sla de slagroom stijf in een kom. Schenk de chocolademelk in koppen, mokken of glazen en garneer met een flinke toef stijf geslagen slagroom.

 

Schuimpjes

Ingrediënten:
- 3 eiwitten
- 375 gram poedersuiker

Bereidingswijze
Verwarm de oven voor op de laagste stand. De mixer en grote schaal ontvetten met azijn en keukenpapier. Klop de eiwitten stijf in een schoongemaakte kom. Als de eiwitten stijf zijn, 2 eetlepels poedersuiker in de kom zeven. Daarna nog een minuut mixen. De rest van de poedersuiker door het mengsel scheppen. Schep op een ingevette bakplaat kleine hoopjes van het schuim. Bak die schuimpjes in 2 uur in de voorverwarmde oven op de laagste stand. Laat de schuimpjes na het bakken afkoelen op een taartrooster.

 

Bitterkoekjesmelk

Breng een liter melk met 75 gram verkruimelde bitterkoekjes aan de kook. Laat dit alles op een heel zacht vuur koken tot de melk gebonden is. Los 1 à 2 eetlepels honing erin op en klaar is de bitterkoekjesmelk. Het drankje moet wel heet gedronken worden!

 
© 2006 - 2022 Jan Hengeveld.